Sanatatea

   Alegerea pernei

  •    Ca și în cazul saltelei, alegerea pernei este o chestiune foarte personală. Unii oameni nu dau importanță acestui aspect, în timp ce alte persoane sunt foarte pretențioase în alegerea pernei pe care dorm. Capul cântărește mai mult de 4,5 kg, de aceea perna trebuie să ofere atât sprijin, cât și confort.O pernă bună ar trebui sa mențină capul în linie dreapta cu spatele și coloana vertebrală Pozițiile diferite în care oamenii dorm necesită, însă perne diferite.

Sfaturile expertilor

  • Dacă dormiți pe spate, aveți nevoie de o pernă mai subțire, astfel încât capul să nu se încline în față. Căutați o pernă cu o ridicătură în treimea inferioară a acesteia, pentru a sprijini corect gâtul.
  • Dacă dormiți pe o anumită parte, aveți nevoie de o pernă mai fermă, pentru a umple distanța dintre ureche și partea exterioară a umărului.
  • Dacă sunteți printre cei care dorm pe burtă, alegeți o pernă foarte subțire, aproape plată. În această poziție este de preferat sa luați în considerare poziționarea unei perne sub abdomen, pentru a evita durerile din zona inferioară a spatelui.

Tipuri de umpluturi pentru perne

  •    Există o gamă largă de materiale care pot fi folosite pentru umplerea pernelor. Cele mai comune sunt combinațiile de puf și pene, spumă sau poliester.
  •    Pernele din Puf/pene sunt considerate de experți ca fiind unele dintre cele mai bune perne pentru somnul de noapte. Conținutul acestor perne poate fi aranjat, astfel încât să vă ofere suportul de care aveți nevoie pentru oricare parte a capului sau gâtului. În plus, sunt moi, dar suficient de ferme pentru a oferi sprijin.
  •    Combinația în proporții egale de puf și pene este cea mai indicata pentru susținerea de care aveți nevoie în timpul somnului. Ați evitat până acum pernele din puf și pene din cauza astmului și alergiilor? Mai multe studii au arătat că acestea nu prezintă riscuri mai mari decât pernele sintetice.

Neplaceri create de lipsa pernei potrivite

  •    Perna nepotrivită poate agrava durerile de cap, durerile de gât, amorţeala umărului sau a braţului, disconfortul, strănutul şi sforăitul. O pernă de proastă calitate nu va fi cauza problemelor de mai sus, dar folosind perna nepotrivită ţie, cu siguranţă poate agrava multe dintre problemele de sănătate care stau la baza acestor simptome şi cu siguranţă te poate împiedica să obţii un somn odihnitor.
  • În cazul în care perna devine mai grea cu trecerea timpului, înseamna că poate depozita piele moartă, mucegai, ciuperci, praf şi acarieni, care fac mai mult de jumătate din greutatea impurităților unei perne normale, de aceea experții în domeniu recomanda ca perna să fie recondiționata după 6 luni de utilizare, incluzând schimbarea dosului deoarece o mare parte din aceste impurități se îmbibă în materialul dosului de pernă.